Banje Srbije

Lokacija i položaj Niške banje

Niška Banja se nalazi u jugoistočnoj Srbiji na obroncima Koritnjaka, 9 kolimetara od grada Niša, na magistralnom putu Niš-Sofija na nadmorskoj visini od 248 metara.

Lekoviti faktori Niške banje

Prirodni lekoviti faktori u Niškoj Banji su blaga, umereno-kontinentalna klima, termomineralne vode i prirodno mineralno blato. Lekovite vode, koje izviru sa pet izvora („Glavno vrelo“, „Suva Banja“, „Školska česma“, „Banjica“ i „Pasjača“), pripadaju grupi zemnoalkalnih homeotermi (36-38° C), blago mineralizovanih, sa kapacitetom od 56 litara u sekundi. Lečenje se obavlja u Institutu za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju reumatičkih i kardiovaskularnih bolesti “Niška Banja”, koji raspolaže sa tri stacionara (“Radon”, “Zelengora” i “Terme”), savremenom opremom za neinvazivnu dijagnostiku, lečenje i rehabilitaciju reumatskih i kardiovaskularnih bolesti i za operativno lečenje u domenu ortopedske hirurgije. Institut je i nastavna baza Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu.

Indikacije

 * bolesti lokomotornog aparata (zapaljenski, vanzglobni, degenerativni i metabolički reumatizam, sistemske bolesti vezivnog tkiva, osteoporoza)
 * kardiovaskularne bolesti (koronarna bolest, arterijska hipertenzija, srčane mane, bolesti perifernih krvnih sudova)
 * stanja posle hirurške revaskularizacije miokarda, kao i stanja nakon operacija na otvorenom srcu
 * rehabilitacija bolesnika posle ugrađivanja endoproteze kuka i kolena
 * posttraumatska stanja
 * stanja posle oštećenja centralnog i perifernog motornog neurona
 * zapljenski i funkcionalni sterilitet
 * bolesti respiratornih organa

Kulturno-istorijski spomenici u banji

Niška Banja ima biblioteku, umetničku galeriju, Letnju pozornicu i Centar za kulturu, koji u toku leta postaju mesta brojnih događaja objedinjenih u manifestaciji “Kulturno leto u Niškoj Banji”.
Gosti Niške Banje mogu da posete obližnje kulturno-istorijske spomenike: Medijanu, Ćele-kulu, Nišku tvrđavu iz 18. veka, Čegar, Memorijalni muzej-logor “Crveni krst”. Takođe mogu se organizovati izleti do Sićevačke klisure-atraktivnog kanjona reke Nišave sa retkom florom i faunom, Jelašničke klisure-specijalnog rezervata prirode, Bojaninih voda i Kameničkog visa, popularnih izletišta i ski-centara.

Pretraga

Video

Prognoza vremena

Ko je online?

Ukupno na vezi:

1

Na vezi u poslednja 24h:

96